
Poveri
Poveri-hanke tarjoaa viittomakielisille työvalmennusta ja edistää heidän työllistymistään. Hankkeessa työskentelee kolme työvalmentajaa, jotka tarjoavat viittomakielistä, yksilöllistä työvalmennusta. Se voi olla mm. opiskelu- ja työllistymissuunnitelmien tekemistä, tukea suunnitelmien toteuttamiseen, tukea opiskelussa tai työssä, opastusta IT-asioissa ja tukea elämänhallintaan. Työtä tehdään verkostoyhteistyönä muiden asiakkaan opiskelu- ja työllisyysasioissa mukana olevien tahojen kanssa.
Työvalmentajat toimivat välittäjinä ja tukena oppilaitoksiin ja työnantajiin päin, kun tarvitaan tietoa viittomakielisten opiskelu- tai työllistymisasioista, erilaisista tukimahdollisuuksista ja järjestelyistä tai tietoa viittomakielisistä ja viittomakielestä. Työvalmentajat neuvovat yhteistyötahoja kohtaamaan viittomakielisen opiskelijan tai työntekijän ja toimivat tahona, johon oppilaitos tai työnantaja voi tarvittaessa ottaa yhteyttä.
Vuonna 2019 tarjosimme Poverin kautta yli 1700 tuntia yksilöityä tukea työllistymiseen tai opintojen aloittamiseen. Ohjausta sai kaikkiaan 198 henkilöä.
Juniori
Juniori-ohjelmassa viittomakommunikaatiota käyttävä lapsi ja koko perhe oppivat viittomakieltä ja tapaavat muita perheitä.
Vuoden 2019 seitsemälle perhekurssille osallistui 58 eri perhettä, joissa on 62 viittovaa lasta. Viikoittaista opetusta saa 37 lasta, yhteensä 611,5 tuntia.

Passi-ohjelma
Passi-ohjelma tarjoaa tietoa terveydestä ja hyvinvoinnista kaikille viittomakielisille. Pitkäaikaissairaat kuurot saavat tietoa sairastamastaan pitkäaikaissairaudesta ja sen hoidosta omalla äidinkielellään, oppivat itsehoitoa ja saavat tukea sairauden kanssa selviytymiseen.
Ohjelmassa edistetään pitkäaikaissairaiden kuurojen ja kuurosokeiden terveyttä ja hyvinvointia järjestämällä kohderyhmälle luentotilaisuuksia, ryhmämuotoista toimintaa, vertaistapaamisia sekä valmistetaan materiaaleja yhteistyössä asiantuntijajärjestöjen kanssa. Tarjolla on myös henkilökohtaista, hyvinvointia edistävää neuvontaa.
Vuonna 2019 neuvontaa sai 75 henkilöä. Erilaisia teemaryhmiä järjestettiin 29 kappaletta ja ryhmämuotoista toimintaa 25 ryhmää. Näissä osallistujia oli yhteensä 1 255 henkilöä. Viittomakielistä keskustelua ja tukea tarjoavalle Auttavalle linjalle tuli 124 yhteydenottoa.
Hankkeittemme työtä rahoittaa sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA Veikkauksen tuotoilla.
Lue myös nämä:

Työvalmentaja tsemppaa Mikkoa kohti unelmien työpaikkaa avautuu uuteen ikkunaan
Kuurot työnhakijat kohtaavat edelleen ennakkoluuloja. ”Hakemuksiin ei tullut vastausta”, sanoo vantaalainen Mikko Porra. Työvalmentajan avulla myös hän löysi uuden suunnan.

Rikalan perhe oppi viittomakielen yhdessä avautuu uuteen ikkunaan
Kun perheeseen syntyy kuuro lapsi, koko perhe tarvitsee tukea. ”Alussa sitä on vanhempana epävarma. Silloin tuntuu hyvältä nähdä perheitä, joille lapsen kuurous on jo tuttu juttu”, sanoo kuuron lapsen isä Aapo Rikala.